SON DAKİKA

24 Ekim 2009 Cumartesi

Kosmos - Reha Erdem'den Bir Deli Hikayesi




46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Final Gecesinde, Erden KIRAL yılın en iyi filmini söylemek için sahnede yerini aldığında ağzından şu sözler dökülüyordu: "Mevlevilikle, Şamanizmi bir araya getiren bir film... KOSMOS"

Bu seneki Altın Portakal'a damgasını vuran iki film vardı. Biri İnan TEMELKURAN'ın Bornova Bornova'sı (5 dalga ödül aldı) bir diğeri ise Reha ERDEM'in Kosmos'uydu. TEMELKURAN'ın filmini hala izleyememiş olsam da Reha ERDEM'in Kosmos'unu festival kapsamında izleme fırsatı bulabildim ve iyi ki de bulabildim. Zira ERDEM'in filmleri festival kapsamında izlenmediği ve DVD'si çıkmadığı sürece ulaşması zor filmler. Vizyonda pek de uzun süre yer edinemiyorlar. Bunun örneğini geçen seneki Hayat Var'da görmüştük. Neyse bu bir başka mevzu diyerek filmin kısa bir değerlendirmesine geçelim.

Mücizeler yaratan bir deli'nin öyküsü Kosmos. Bir çeşit halk kahramanı/anti-kahramanı olan Kosmos'un yolu bir gün uzak diyarlardan birine Kars'a düşecektir ve karşısına çıkan zor durumdaki insanlara mucizeler sunacak, aşık olacak, aşık olmaya aşık olacak ve zaman zaman mevlana'dan, şaman kültüründen dem vuracak ve etrarındaki insanlara ne olursan ol gel diyecek ama kovulacak.

Çok kültürlü, çok güçlü bir film KOSMOS. Bir bakıma Türk sinemasında son yıllarda görülen ve amiyane tabiriyle Nuri Bilge CEYLAN sineması olarak adlandırabileceğimiz sinemanın dışına çıkan sonuna kadar ustaca bir film. Benim ağzımda Bunuel, Godard filmleri tadı bırakan ama bunun yanında sonuna kadar bizim öykümüz olan bir film Kosmos.

Hakkında daha uzun daha derin şeyler yazmak için bir kez daha izlemem gerekiyor; bunun için de vizyon tarihini büyük bir hevesle bekliyorum.

Şimdilik bizde kalansa filmin fragmanından başka bir şey değil ve fragmanı bile bize  bir çok sunuyor:



KOSMOS-Reha Erdem from Pelin Gunes on Vimeo.

Share this:

Birgihan dedi ki...

Fragmanında bile kullanılan görüntülerin,insanın içinde uyandırdığı hareket,heyecan ve tutkunun doruklarına çıkartıp sonra bir anda alaşağı edivermesi...bir delinin hissi karışık ruhuna çekip alıyor insanı..filmi merakla bekliyoruz jürim bile olsa gidicem, kaçırmıcam..hayat varda yaptığım hatayı bu sefer yapmıcam:)

zenith dedi ki...

Sevgili fikribirgi:)

görüntüleri ve ses tasarımı da bildiğin gibi ödül aldı altın portakalda. tam bir yönetmenlik başarısı, tam bir ustalık işi kosmos ve dediğin gibi her anında hissediyorsun filmi...

hayat var'ın da DVD'si çıkarsa bir gün oturup izleriz birlikte :)

selamlar...

Birgihan dedi ki...

sevgili zenith:D

tmmdır söz aldım bunu beraber izlicez;)
öperim portakalı sıkamamış olsanda:D:D

zenith dedi ki...

bir gün o günlerde gelecek sevgili fikri birgi :) hep beraber sıkacağız portakalı :)

 
Designed By OddThemes & Distributd By Blogger Templates