SON DAKİKA

14 Ekim 2008 Salı

Meninas'lar Üzerine Resmedilmiş Bir Yazı



Üstte gördüğünüz resmin adı en bilinen ismiyle "Las Meninas" (Nedimeler) ya da "Kral IV. Felipe‘nin Ailesi". Şimdilerde Madrid'teki Prado Müzesinde duruyor. Ressamı ünlü ispanyol kraliyet ressamı Diego Rodriguez Silva Y VelazquezKral IV. Felipe'nin baş ressamı olan Valazquez 16. Yüzyılın ve sanat tarihimizin önemli ressamlarından biridir. Ve Sanırım Las Meninas onun en önemli resmidir. Bu resmi önemli yapan en önemli şey Ayna Yansıma (Mirror Reflection) resim oluşudur. Resim aslında Kral IV. Felipe'nin Ailesi'nin resmidir. Ama dikkatli bakılırsa resimde küçük prenses, nedimeler, kör bir kraliyet köpeği ve resmi yapan Velazquez ön plandadır. Kral ile Kraliçe ise bir ayna yansıması sayesinde görünür. Aslında resmin gördüğü açının içinde değillerdir resmin çizildiği yerdelerdir. (Bir de en arkada kapıdan çıkan siyahlı arkadaş vardır ki onun Kral'ın gelişini ve gidişini simgeleyen biri olduğu hakkında söylenceler var ama pek de emin ve kesin bir bilgim yok) 

Bu resim belki de hala örneği yapılamayan bir sanat eseridir. Ressam Özgönderimsel bir resim yaptığı o yıllarda bu kelimenin anlamı bile yoktu denilebilir. Şimdilerde Post-Modern denen şeylerin bir çoğunda yapılmaya çalışılan bu oyunları o vakitler de yapmış Velazquez ve gerçekten müthiş bir eser yaratmış. 




Bu gördüğünüz resmin adı ise Meninas. Pablo Picasso Müzesindeki Meninas koleksiyonunun bir parçası ve en ünlüsü. Bir hocamız zamanında bize Pablo Picasso'nun arkadaşları o misafirliğe geldiğinde resimlerini saklarlarmış demişti. Picasso onlardan esinlenmesin diye. Picasso bir dönem bir çok eski resmi yeniden kendine göre yorumlamıştı. Las Meninas da bunlardan biriydi. Denilene göre gelip gider resme bakar kendi Meninas'larını yaparmış. Bu da aralarında kendisinin de beğendiğiymiş. Belki ilk bakışta alakası bile yok Las Meninas'la. Kübist bir yorum sergilemiş Picasso (Ki ona Kübizm'in babası bile diyebiliriz zaten) 

Bir gün denildiğine göre gelip sormuşlar Picasso'ya, "Bu yaptığınız Las Meninas'tan kopya çekmek değil mi?" diye. Picasso cevap vermiş, "Ben kendi yorumumu kattım kendi Meninas'ımı yarattım." Gerçekten de birinci resim bir Mirror Reflection örneği olarak müthiş bir değere sahipken, ikincisiyse bambaşka bir sanat değerine sahip. Belki ikisinin de içindeki ışık Velazquez'e ait ama ikinci resmin yaratıcısı ve sanatsal değeri Pablo Picasso'ya ait. Yorumlamak ve Çalmak arasındaki ince fark bu olsa gerek. Sanat bu olsa gerek.


Share this:

 
Designed By OddThemes & Distributd By Blogger Templates