SON DAKİKA

25 Haziran 2008 Çarşamba

Bizim Evin Hallerinde Sezon Finaline Doğru





Malumunuz son zamanlarda Lost ve benzeri yabancı diziler finale yaklaştığında dizi hakkında spoilerlar, teoriler dolanmaya başlar sitelerde. Finale Doğru adı altında birçok blogda web sitesinde yazılar görmüşsünüzdür sizde belki. Ama ben kimsenin bu diziyle ilgili teoriler, spoilerlar yazdığını sanmıyorum. Bari ben bir deneyeyim dedim...

Türk televizyon tarihinin en efsane dizilerinden Ferhunde Hanımlar, ben ve benim yaşımdaki çocukların hayatında önemli bir yer tutmuştur. Şu an Türkiye piyasasında yer edinmiş birçok oyuncu bu dizide gençlik yıllarını geçirmiştir. Tamer Karadağlı, Hatice Aslan, Simge Selçuk ve daha birçokları... (Aslına bakarsanız benim hala sonunu merak ettiğim kişi Bülent ile şu an dizideki adını hatırlayamadığım Hatice Aslan'ın çocuğudur ya neyse)

Özet geçersek Ferhunde Hanım ve kızlarının ve bir de Suzi adlı Ferhunde Hanım’ın can dostunun hikayesiydi bu dizi. Sonra dallanıp budaklandı kazalar oldu, sorunlar büyüdü tabi ama neyse. Ve her şey gibi bu dizinin de bir gün sonu geldi. Yıllar geçti böyle bir dizi gelir mi demeye kalmadan Bizim Evin Halleri geldi kapımıza. Ferhunde Hanımlar gibi TRT'de yaşam hayatına başladı ve tıpkı Ferhunde Hanımlar gibi bir özel TV kanalında hayatına devam etme kararı aldı. Ve bir başka benzerlikleriyse ikisinin de günlük dizi oluşu.

Previously on Bizim Evin Halleri


Bizim Evin Halleri'nin konusuna gelince, birbirlerin kız verip akraba olmuş iki ailenin günlük, sıradan hikayelerini anlatan bir dizi olarak başlamıştı hayata. Ferhunde Hanım'ın, bu dizideki adıyla Nemide Hanım'ın çocuklarının hikayesi de diyebiliriz aslında. Dizi konsept olarak o kadar sıradan o kadar basit hikayeleri seçiyordu ki bir bölümünü evine çelik kapı yaptırmak isteyen Nusret'in kocası Şadan'a eski kapılarını kırdırtmasına ayırdıklarını bile hatırlarım. Daha neler neler, tüm ramazan bayramlarında Sadık Ali'nin bölümün son on beş dakikasında hikayeler anlatması... Biraz Seinfield esprilerinin, biraz Andy Warhol filmlerinin yolundan giden bir diziydi işte. İzlerken isterseniz başından kalkın gidin; ya da on, on beş bölüm izlemeyin tekrar izleyin her şeyi anlardınız. Bu haliyle epey uzun süre gitti bu dizi kardeşimiz aslında. Dalya yaptı TRT'de ama sonra bazı anlaşmazlıklar oldu ve TRT diziyi bitirme kararı aldı ama yapımcılar diziye talip olan o dönemin yeni kanalı Kanal1'in teklifini cazip bulmuş olacak ki dizi Kanal1'e geçti.

Yeni Kanal Yeni Yüzler

Kanal 1'e geçene kadar zaten birçok oyuncuyu ağırlamış olan dizi burada tam anlamıyla yaprak dökümüne girdi aslında. Eski Rüzgar ki kendisi gerçekten dizideki kardeşi Cihan'ın abisiydi İstanbul'un yollarına düştü. Genco adlı dizide oynamaya karar verdi. Fincan Hala da şu sıraların popüler ve büyük bütçeli bir dizisi olmasına rağmen benim gözümde Bizim Evin Halleri’nden beş altı gömlek daha kötü bir dizi olan Annem'e transfer oldu. Sadık Ali de diziden kendi isteğiyle ayrıldı. Neva değişti, Rüya değişti, reyting için ilgi görmeyen alt tabakadaki karakterlerin hikayeler azaltılıp yavaşça diziden uzaklaştırıldı (bunların arasında Mehmet Ulusoy gibi önemli oyuncular da vardı) ve kanal'ın reyting için komedi sahnelerini azaltma isteği derken dizi bir çeşit Arkası Yarın + Yalan Rüzgar'ına dönüştü.

Yayın hayatı boyunca karakterlerinden bile daha fazla değişime uğrayan bu dizide, sanırım geçmişten kalan tek şey açılış jeneriğinin o neşesi hala. Gerçi eskiden bizim evin hali... sizin evin hali... işte sevgi saati... diye sözleri de vardı jenerik müziğinin ama artık bu sözlerden eser kalmayan hikayesi dolayısıyla bu sözler de tarihe karıştı.


“Çok Bozdu Kendini Çook...”

Bazı yapımlar vardır kemik izleyici kitlesi vardır. Gün gelir o yapımlar popülerleşir izleyeni artar. İzleyeni arttıkça yapım da kendinde değişiklikler yapmaya daha bir genele hitap etmeye başlar. Hemen bir örnek verelim: Dikkat Şahan Çıkabilir. Çıkışında Ekşi Sözlük ve benzeri çevrelerin popüler komedyeni olan Şahan ne zaman ki Atv'ye geçti izleyeni arttı her şey değişti. Aslında bakarsanız daha Şahan kendini bozmadan şu sözler duyulmaya başladı : "Ben eskiden beri izliyorum canım onu. Ama yeni kanala geçti çok bozdu kendini."


Evet Şahan sonradan kendini çok bozdu ve bana kalırsa tüm espri yeteneğini Orta Anadolu şivesiyle konuşmaya ve farsa dayandırır oldu ama bunu yaparak ünlü oldu Şahan bu da bir gerçek. Recep İvedik gibi çıkışında ekşi sözlük yazarı olan bir karakterin son halini topluca gördük sinemada. Gülmek isterdim ama gülemedim.


Efendim neyse, daha fazla dallandırıp budaklandırmadan gelelim bu üstte yazdıklarımın Bizim Evin Halleri’ne etkisi. Dizi TRT'deyken artık bilemeyeceğim bir kemik izleyici kitlesi varmış. Kanal 1'e geçip de Yalan Rüzgarı’na dönünce bu kitle dizinin bozulduğunu söylemeye başladılar. Asıl sorunsa şuydu: Onlar bile daha bir sıkı takip ediyorlardı diziyi (bkz: annem) ki sadece gördüklerimiz değil kısa araştırmalarımız da gösterdi ki komik sahnelerin share'i bile diğerlerine göre düşük. Dizi TRT'de ilk elliye zor giriyorken Kanal 1'de ilk beşe kadar yükseldi. Tabi para her şey değildir diyebilirsiniz ama bu bir ticari yapım ve sonuçta ne kadar kötü bir hikaye olsa da reyting alanı yaptılar.


Gelelim Değişenlere


Dizinin başlangıcında gayet komik bir aşk hikayesi vardı. Köyden gelen bozuk şiveli Misket'in Rüzgar'a aşkıydı bu. Gene Uçarı çocuksu dayı Safa'nın çocuk ruhlu Rüya ile inatlara dayanan komik aşkları da buna ekti. Ama şimdi bu iki aşk diziyi sırtlayan ana hikaye olmuş durumda. Rüzgar ile Misket'in birleşemeyen yolları, Neva'nın ilaçlı içkiyle bozulan hayatı ve Safa'dan dayak yemesi... Zamanında Neva ile konuşurken yalnışlıkla tuvalete telefonunu düşüren (Nokia 5210'du Allah’tan su geçirmez :) Safa bizi böyle garip esprilerle güldürürken birden Neva'yı döver olmuştu. Sonra dizinin ana karakterleri olan yaşlılar kenarlara çekilmeye başladılar. Bir zamanlar ana kahraman olan bu kişiler artık yan rollerde ağlayıp, kahvaltı eder oldular (her kahvaltılarının vazgeçilmezi sucuklu yumurtadır ayrıca)



Kimler Geldi Kimler Geçti?


Bir de buna göz atalım müthiş sezon finali ile ilgili tahminlerden önce. Bu dizi kimlerin ekmek kapısı oldu bir bakalım:



Fadik Sevin Atasoy: Dizideki Rüya karakteri'ni ilk canlandıran kişiydi. Sonra O şimdi Mahkum, Zeynep'in Sekiz Günü gibi filmlerde ve Sev Kardeşim, Dudaktan Kalbe gibi dizilerde rol aldı.


Şahap Sayılgan: Ferhunde Hanımlar'dan beri tanıdığımız orada Bülent'i oynayan Şahap Sayılgan Bizim Evin Halleri'nde ise Badem Haluk'u oynadı. Bunun dışında Sihirli Annem ve bir kaç başka İstanbul dizisinde oynamışlığı vardır.


Burak Demir: Dizinin ilk Rüzgar’ı. Şimdilerde Genco'da baş gösteriyor. Aslında daha büyük bir rol için gitmiş İstanbul'a ama şans bu proje iptal olmuş.


Okan Şenozan: Sayhan ya da kısaca Say Say. Diziden bir ara ayrılıp İstanbul’da Sahra'da oynadı sonra orada işi bitince geri döndü diziye.


Mert Fırat: Kendisi gelecek vadeden yıldız adaylarımdan. Dizide Rüya'nın sevgilisi Bora'yı oynayan genç oyuncu şimdilerde Binbir Gece adlı abidik gubidik masal dizimizde Kerem'in zıpır kardeşini oynuyor. Yertsiz Yurtsuz'da da oynamışlığı varmış.


Emre Karayel: Dizide hangi rolü oynamış bir fikrim yok ama oynamış. Sonra bir yükselmiş pir yükselmiş. Bir İstanbul Masalı, Kurtlar Vadisi Pusu, Körfez Ateşi dizilerinde rol aldı. Onur Ünlü'nün Polis adlı filminde de oynuyor.


Sezin Akbaşoğlu: Dizide yanlış hatırlamıyorsam Rüzgar'ın sevgilisini canlandıran oyuncu daha sonra Beyaz Gelincik adlı dizide Ceren isimli ceylan bakışlı kızı oynamıştır. (Gözler açısında gerçek bir ceylan)


Deniz Gökçe Ezgi: Dizinin Dr. Şeyda'sı. Aslına bakarsanız şu anda fazla bir yere gelmişliği yok bu kızcağızın. Ama şu da bir gerçek ki buraya yazmazsam olmaz. Dizinin son kadrosu göz önüne alındığında en iyi oyunculuğu çıkarmaktadır. Sahneleri dikkatle izlenecek tek oyuncudur.

Elvin Beşikçioğlu:
Ankara'da çekilen birçok dizide görebileceğimiz bu oyuncunun bende ayrı bir yeri vardır. Fasulye adlı güzide kült olmaya aday Türk filminin baş kızını canlandırmıştır. Bunun dışında başka dizilerde rol almışlığı da vardır. Hatta adını hatırlayamadım bir Ankara sit-com'unun başrolünde oynuyordu.

Levent Ülgen: İşte dizinin en ünlülerinden. Bizim Evin Halleri’nde Nusret'i canlandırmış olan Levent Ülgen, En Son Babalar Duyar adlı Birol Güven yapımıyla zirveye çıktı. Bundan sonra da Gelin, Mahşer, Hayat Apartmanı ve Görgüsüzler de oynadı.

Taner Rumeli: Mert Fırat ile birlikte geleceğini parlak gördüğüm bir diğer oyuncu da Taner Rumeli. Kendisi bu dizide pek de başarılı bir oyunculuk (Çetin rolünü oynuyor) çıkarmasa da kendisini izlediğim tiyatro oyunlarında da, bazı kısa filmlerde de çok başarılı oyunculuk çıkardığına şahit oldum. En büyük artısı yakışıklı oluşu aynı zamanda ki, bu sayede başrollere yükselebileceğini düşünüyorum.

Emel Göksu: Dizinin Fincan Hala’sıydı. Buradan Mutluluk filmine oradan da Annem dizisine uçtu. Benim için şivesinin doğal olduğunu sandığım bu oyuncu aslında bayağı güzel Türkçe konuşabiliyormuş.





Bunun dışında da belki diziden daha ileriye gitmese de dizinin ünlüleri olmuş Berfu Öngören (Misket) ve Cantuğ Turay (Rüzgar) var ki kendileri adına internette açılmış fan kulüpler bulmak zor değil. Gene Şu sıralar Yol Arkadaşım adlı dizide de rol alan Ayşe Nil Şamlıoğlu da bu dizide rol almaktaydı.


Gelelim Sezon Finali Tahminine (Se8 Ep412)


-Spoileeeeeeeeer -


Çok derin kaynaklardan aldığım bilgilere göre bu sezon finali bu çocukla ilgili bir şeyler olacak. Rüzgar ile Bebek arasında hiç de hoş olmayan olaylar gerçekleşecek (Ne demek lan şimdi bu) Ki bir çok sitede dedikodular da dolanmaya başlandı. Berfu Öngören gideyazmaktaymış. Keriman öldü ama Dr. Güner'e ne olacak belli değil. Hele ki dizinin son bölümlerinde giden Şeyda'nın geri döneceğini umuyorum. Ama en büyük teorim Yaşlı çiftlerden Rikkat ile Peyami’nin de ayrılacağı. Nereden mi çıkardım: Hislerime dayanarak söylüyorum…


-Spoileeeeeeeeer-


Eh bu dizinin de böyle spoiler'ı olur. Benden kaybolan adalar, zamanda yolculuklar beklemeyin onun için Genco’ya bir bakmak işe yarayabilir. En büyük şokumuz Rikkat ile Peyami olur ki o da imkansız gibi duruyor… Hep beraber aslında ne zaman olacağını tam bilemediğim finalini bekleyelim ve görelim beklenenler gerçekleşecek mi diye. Tahminimse haftaya final yapmaları. Artık yaz tatilinde de aynı yapım şirketinin FOX için yaptığı Unutma Beni adlı doğuştan progresif diziyi izlerim. (Şaka lan! O kadar da değil)


Kaynakça:

- Annem (Kendisi müptelasıdır dizinin)
- Dizinin izleyebildiğim bölümleri ki bir elin parmaklarını 100’e katlar
- Şuradan buradan işte
- IMDB
- Diziler.com

Share this:

elfeyp dedi ki...

slm,
çok detaylı bir çalışma oılmuş gerçekten, tebrikler..
ben de diziyi trtdeyken izlerdim. Gayet normal, sıradan hayatları severek izleyebiliyormuşuz aslında, şimdi akşam saatlerinde denk gelince hemen kapatıyorum. Hele misket'in doğum sahnesinde..yola yürüyelim, olmadı geri dönelim diye kız resmen artık diziden ölerek çıkmak istediğini belli etti.
çok uzun oldu bu yorum :)
ben de buradayım:
www.elfeyp.blogspot.com

serkisof dedi ki...

güzel olmuş, aynı titiz çalışmayı Bez Bebek için de bekliyorum senden :)

Unknown dedi ki...

inşallah efendim :) neden olmasın o da güzide televizyon dünyamızın güpgüzide bir yapımı değil mi ama :)

Adsız dedi ki...

Highly descrіptive article, I liked that bit. Will there be
a part 2?

Herе is my weblog wedding dresses

Adsız dedi ki...

Thеre is dеfinately а lot tο learn
about thiѕ iѕsue. І really like all of the pοints you've made.

Here is my homepage SEOPressor V5

Adsız dedi ki...

Thanks fοr another іnfοrmаtiνe blog.
Τhe plаcе else maу јust I gеt thаt
tуpе οf infο written in suсh
an ideal mеans? I have a venture that I'm simply now working on, and I've been on the look out for such іnfo.



mу website ... SEOPressor

Adsız dedi ki...

Pгetty! This has been a rеаlly ωondеrful
pоst. Τhаnk you fοr suрplying thіs info.



Alsο νisit mу ρage - seopressor version5

Adsız dedi ki...

ӏ uѕеd tо bе
able to find goоԁ іnfο from уouг сontent.


Hегe is my webpage; seopressor version5

 
Designed By OddThemes & Distributd By Blogger Templates